Provjerljivim činjenicama o aktualnoj poslovnoj suradnji s tvrtkama u vlasništvu Grada Zagreba

Zagreb, 12. listopada 2022. – Nastavno na izjave gradonačelnika Tomislava Tomaševića na zadnjoj redovitoj konferenciji za novinare o navodnim i značajnim uštedama ostvarenim izostankom suradnje sa CIOS grupom na području prikupljanja i zbrinjavanja otpada te plasirane nepotpune i nejasne informacije, u obvezi smo javnosti pružiti lako provjerljive činjenice koje se odnose na poslovne aktivnosti i odnose CIOS grupe s tvrtkama u vlasništvu Grada Zagreba.

U ovom trenutku članice Grupacije imaju šest važećih okvirnih sporazuma ili ugovora, od kojih su tri sklopljena za vrijeme bivše te tri tijekom mandata aktualne gradske vlasti i to kako slijedi:

  1. za uslugu preuzimanja i daljnje obrade neopasnog otpada
  2. za preuzimanje i daljnju obradu plastične ambalaže
  3. za preuzimanje i daljnju obradu biorazgradivog otpada
  4. za usluge preuzimanja i daljnje obrade drva
  5. za preuzimanja i daljnje obrade otpadne plastike s gradskih groblja

te jučer sklopljeni

  1. za građenje, održavanje i upravljanje podsustavima Odlagališta otpada Jakuševec.

(Za tri ugovora sklopljena za vrijeme bivše Gradske uprave, a zbog kojih smo od nove Gradske uprave bili prozivani da su sklopljeni „zna se kako“, javno smo bili ponudili novoj Gradskoj upravi raskidanje poslovne suradnje, bez potraživanja bilo kakvih penala ili odštete, no takav naš prijedlog nikada nije bio prihvaćen.)

S obzirom na to da način na koji gradonačelnik Tomislav Tomašević u javnom prostoru navodi paušalne podatke kojima lako može dovesti javnost u zabludu, kao što je bio slučaj tijekom jučerašnje konferencije (kako o uštedama, tako i o rashodima), želimo izvijestiti da je u razdoblju od 2013. do 2020. godine CIOS grupa izvršila usluga odvoza i zbrinjavanja glomaznog otpada u ukupnom iznosu od 23 milijuna kuna. U 2020. godini dolazi do značajnog porasta prikupljenih količina glomaznog i građevinskog otpada kao izravne i neizbježne posljedice potresa te u toj 2020. godini, zbog iznimnih količina, troškovi dosežu 54 milijuna kuna. Godinu kasnije, 2021. godine bili su 21 milijun kuna, što ukupno, za 9 godina čini 98 milijuna kuna.

S obzirom na prethodno iznesene provjerljive podatke i činjenice, nikako nije jasno na koji su način u Zagrebu u 2022. godini ostvarene uštede od čak 60 milijuna kuna i to samo na području zbrinjavanja glomaznog otpada. Radi objektivnog informiranja javnosti bilo bi poželjno čuti objašnjenje gradonačelnika, tim više što to ni po kojoj računici ne može biti rezultat smanjenja opsega suradnje Grada Zagreba i CIOS grupacije, a kako se doima iz više javnih i medijskih nastupa gospodina gradonačelnika.

Na istoj konferenciji gradonačelnik se poziva na uštede koje nastaju i, kako navodi, zbog nekorištenja ugovorenih usluga kroz ugovor o zbrinjavanju biootpada sa CIOS grupom pa ostaje nejasno zašto uopće Grad Zagreb raspisuje natječaje za koje samostalno definira količine, ali iste ne konzumira. Iz takve prakse može se jedino zaključiti da Grad raspisuje natječaje (čiju vrijednost kroz tražene količine i definira), da bi nekonzumiranje ugovorenih usluga prikazao takozvanim uštedama.

CIOS grupa prošle je godine kroz poslovni odnos sa tvrtkama u vlasništvu Grada Zagreba ostvarila prihod u iznosu od 21,4 milijuna kuna (što čini svega 0,76% ukupnih konsolidiranih prihoda Grupe). Jučer prezentirane „značajne uštede“ Grada, koje su predstavljene kao rezultat smanjenja ili izostanka suradnje sa članicama Grupacije, pretpostavljale bi automatski „značajno smanjenje“ prihoda CIOS grupi. No, unatoč tome, prošle je godine ostvaren najbolji poslovni rezultat u trideset godina postojanja tvrtke s ukupnim poslovnim prihodom od 2.74 milijarde kuna te ostvarenom dobiti od 333 milijuna kuna prije oporezivanje te plaćenim porezom na dobit u iznosu višem od 52 milijuna kuna)*.

Sve promjene smatramo legitimnim pravom gradonačelnika i podržavamo one pozitivne, za što je gradonačelnik i dobio mandat od građana, ali je nedopustivo da isti ti građani Zagreba, među kojima su i zaposlenici CIOS grupe, budu taoci neshvatljive, nerazumne i neutemeljene netrpeljivosti gradonačelnika prema poduzetnicima te da se građanima istovremeno, zbog neredovitog odvoza otpada i općenito smanjene kvalitete komunalnih usluga, značajno smanjuje i kvaliteta života.

Zapravo, dok gradonačelnik nameće idiličnu sliku o stanju na području zbrinjavanja otpada i uštedama, unatoč svakodnevnim prizorima koji ga snažno opovrgavaju, pitamo se živimo li uopće s njim u istome gradu ili je on gradonačelnik nekog drugog grada?

Više članaka

Aktualnosti

O tzv. aferama: Istraga obustavljena

Nastavno na ranije, ali i aktualne medijske objave koje se odnose na tijek pravosudnih predmeta povezanih s vlasnikom i predsjednikom Nadzornog odbora C.I.O.S. Grupe g.